Fördelar med second hand

29 oktober 2019 admin

Att handla kläder second hand är bra för både plånboken och miljön. Begreppet second hand innebär att varorna är begagnade och att någon annan har använt dom tidigare. Främst gäller detta kläder och är något som blivit populärt på senare år. Genom att shoppa second hand kan man hitta kläder från flera årtionden tillbaka och köpa kläder för en billig peng som nu trendar och har blivit modernt igen. De har därför ett lägre pris än vad priset hade varit om varan hade varit helt ny. Det är dessutom bra för miljön eftersom det inte krävs något material för att producera ytterligare en vara.

 

 

Var kommer kläderna ifrån?

 

Man kan skänka kläder till second hand-butiker av flera anledningar, exempelvis kan det vara så att kläderna inte passar längre, man har tröttnat, de behövs inte längre eller att man ångrar sitt köp. Till vissa butiker kan man lämna varorna direkt och på vissa platser finns det containrar utsatta där man kan lämna en klädpåse. Vanligtvis går dessa kläder vidare till någon större, väletablerad kedja som har placerat ut containrarna. Det finns många kända second handbutikkedjor i Sverige, men fler och fler öppnar privata sådana. En sådan privat som är behjälplig om man letar efter second hand i Stockholm är: https://www.judits.se/.

 

Ideellt arbete för en bättre värld

 

Några av de större kedjorna drivs ideellt för att tjäna in pengar till något välgörande ändamål. De pengarna kan gå till exempelvis till dagcenter, härbärgen, familjehem, stödhem, eller till att stödja fattiga barns rätt till ett bättre liv via utbildning, hälsa, trygghet och skydd. Många av de som arbetar inom dessa kedjor arbetar ideellt, det vill säga utan att ta emot någon betalning. Att handla kläder second hand och lägga tid på att hitta det bästa fyndet till en bra peng är för många idag ett genuint intresse och en stor hobby.

Fler nyheter