Låt Judits second hand bli first hand

20 maj 2021 lily_hansen

Säkert har du under de senaste åren hört mycket om second hand-kläder, hur inne och modernt det har blivit. Det är verkligen “det nya”, paradoxalt nog eftersom det handlar om “gamla” kläder. Det är dock en sanning med modifikation, eftersom mycket av det man kan hitta i second hand-butiker faktiskt ibland är helt och hållet nytt! 

Såklart hittar man också gamla, och äldre, kläder och accessoarer. Många second hand-butiker är specialiserade på vissa kategorier. En del har fokus på vintage och märkeskläder, medan andra har second hand/loppis-stuk på sitt utbud. Idag är det ett nytt sätt att tänka, att först kolla en second hand-butik, och inte en primärbutik. 

 

För hållbarhet och klimatpåverkan

Att tillverka nya kläder och textilier har en väldigt stor klimatpåverkan. Samtidigt slängs det stora mängder kläder. De allra flesta är fullt funktionsdugliga. Det är ett ohållbart sätt att slösa med jordens resurser. Detta är en trend som började under 1900-talets senare del, och som ökar för varje år. 

De senaste åren har vi insett den enorma påverkan det har på vår jord och på vårt klimat. Det är visserligen i elfte timmen, men bättre sent än aldrig. Judits second hand är ett exempel på en second hand-butik där du hittar både begagnade och helt nya plagg. Många plagg är från tidigare kollektioner och har aldrig används. 

Till exempel hittar du plagg från Filippa K som lämnats in på kommission. Många privatpersoner lämnar också in plagg som säljs på kommission hos Judits second hand. 

 

Att ta tillvara det som tidigare kasserades

Att Filippa K på det här sättet väljer att sälja ut plagg från tidigare kollektioner är ett bra exempel på återbruk, även om det är helt nya plagg. Tidigare kasserades äldre kollektioner till förmån för nya. Detta håller inte längre. Det inser fler och fler. Både företag och privatpersoner. 

Fler nyheter