Ta hand om synen

04 mars 2020 jonas_olsson

Synen är något av det mest värdefulla du har. Tar du hand om den? En synundersökning är på flera sätt att likna vid ett läkarbesök. Vanligtvis inleds undersökningen med att optikern använder ett instrument för att lysa in i ögat och analysera hur ljuset kommer in. Därefter får optikern ett ungefärligt värde på synfelet. Sedan får man följa med in i ett undersökningsrum och svara på frågor kring den egna ögonhälsan, mediciner och eventuella ärftliga sjukdomar. Vid en djupgående undersökning kan optikern fotografera ögonbotten, mäta trycket i ögat och göra en synfältsmätning. Med den här tekniken kan man upptäcka sjukdomar som grön eller grå starr.

 

Gå till optikern regelbundet

Alla bör gå och kolla synen regelbundet. För personer utan kända synfel räcker det att gå till optikern ungefär vart tredje år. Är man däremot linsbärare bör man undersöka sina ögon årligen. Det finns faser i livet då synen har en större tendens att förändras. Det gäller de tolv första levnadsåren, tonåren, graviditeten, efter att man har fyllt 40 och efter att man har fyllt 60. Ofta märker man själv att synen har förändrats, men det finns också fall där man har vant sig så pass vid sitt synfel att man inte riktigt lagt märke till det.

 

 

Hitta en optiker du kan lita på

Det finns ett stort urval av optiker som inte sällan vänder sig till olika sorters kunder. Vilken stil tilltalar dig och vilken prisklass är du beredd att slänga dig in i för ett bra bemötande och ett par snygga bågar? Det är några frågor du kan ställa dig i jakten på den bästa optikern för dig. Allra viktigast är dock kredibilitet, och därför är det en god idé att göra lite research i jakten på den bästa optikern. Den du tycker verkar bäst kan vara en Optiker i Södertälje eller någon annanstans. 

Fler nyheter